Een verrukkelijke tuin, de verborgen Heemtuin van Hillegom, waar de natuur onverstoorbaar z'n gang gaat. Deze heemtuin werd zeventig jaar geleden ingericht als een particulier landgoed van de welgestelde Hillegomse familie Schulte Küperjans. Halverwege de jaren 80 heeft deze familie de tuin verkocht aan de gemeente. Hiermee kregen de inwoners van Hillegom een schitterende achtertuin.

In de maanden april tot en met september is de heemtuin op zondagmiddagen geopend van 14:00 tot 17:00 uur. Het is er heerlijk toeven. De heemtuin bestaat deels uit bos, dat rijk is aan voorjaarsbloeiers en stinzenplanten, maar er is ook een grote vijver waar al vele jaren roodwangschildpadden huizen. Elk voorjaar is het weer een verrassing of de schildpadden de winter overleefd hebben en hun rustplek innemen op de scheefgezakte boom op het eiland, midden in de vijver.
Toen de familie nog eigenaar was, legde mijnheer Schulte een laantje aan naar een prieeltje. Links en rechts hoge taxodiums, Amerikaanse moerascypressen die zich met hun wortels goed verankeren in de drassige bodem. Hun zuurstof betrekken ze via luchtwortels die her en der boven de grond komen tussen de koekoeksbloemen, de bosanemoon en de gulden boterbloem. Hoog in de bomen zijn de gaten te zien de grote bonte spechten heeft uitghakt als nestholte.

De natuur gaat in de Heemtuin zijn natuurlijke gang. In de loop der jaren zijn sommige bomen zo ver uitgegroeid dat ze maar ternauwernood stand kunnen houden op het slappe veen. Je ziet een lindeboom die onder zijn eigen gewicht in het veen is weggezakt, geholpen door een stormwind. Langs de vijver staat een treurwilg die eveneens is scheefgezakt, maar die zich weer dapper opricht uit het water.
In de oude boomgaard staan nog enkele oude hoogstamfruitbomen. Afgelopen winter zijn die door vrijwilligers onder handen genomen en gesnoeid, om de boomgaard te kunnen behouden. Ook het insectenhotel heeft een mooie plek gekregen langs het ligusterstruweel, lekker in de zon aan de zuidkant van de heemtuin. Bijen en hommels profiteren van de rijke bloei, van het vroege voorjaar tot in september, wanneer de metershoge duizendknoop op de Ringvaartdijk in bloei staat. De imkers van deheemtuin, Peter Verbruggen en Joop van der Aar, zijn hier dan regelmatig te vinden bij hun bijenkasten.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan genieten van deze oase van rust en groen! Zondag 7 april is de eerste zondag van dit jaar waarop de heemtuin weer open gaat voor bezoekers. Bij die gelegenheid neemt natuurgids Kees Langeveld u graag mee op een rondwandeling langs de bijzondere bloemen en bomen in deze tuin. Van kieivitsbloem tot daslook, van ‘vogeltje-op-krukje’ tot sleutelbloem, u krijgt ze allemaal te zien. De wandeling begint om 14:30 uur vanaf de ingang van de heemtuin Schulte-Küperjanshof aan de Couperuswende in Elsbroek. Deelname is gratis, en de wandeling duurt ongeveer een uur.